İnşaat Firmalarının ERP konusundaki Algı Yanlışı

İnşaat Firmalarının en büyük algı yanlışı, “Sektörel ERP ile Kurumsal ERP” arasındaki farkı anlayamayışlarıdır.
Bu sektör çalışanlarına, ne zaman bir ERP konusundan bahsetsem, cevap şöyledir;
“Bizde ERP var” veya “Bizim Sistemimiz var” ve bu cevap yanlıştır.

İhtiyaçları olan ERP nin, sektörlerindeki işleyişin algoritmasının gereği olan, Sektöre özel işlem ve birimlerdeki veriyi kontrol altına alabilen, SEKTÖREL bir ERP çözümü olması gerektiğini pek fark etmemektedirler.

Firmanız, çeşitli dallarda faaliyet gösteren bir Holding olabilir.
AMA bu Holding’in ayrıca bir inşaat firması varsa ve de o inşaat firması farklı ülkelerde inşaat yürütüyorsa;
Siz “Kurumsal ERP” ile, bu çoklu inşaatlarınızı tek çatı altında toplayamaz, “İnşaat Proje Yönetim” algoritmasının gereklerini yerine getiremezsiniz.

İnşaat sektöründe ERP çözümlemesi dünyanın en zor içeriği sayılır. Çünkü her proje benzersiz ve kendini tekrar etmeyen işlemlerden ibarettir.


Ve tabii ki, inşaat sektörü projelerinin benzersizliklerinden, veri hakimiyetini sağlama zorluklarından ve özellikle, ihtiyaç duyulan verilerin birbirleri ile iletişimini ve ilişkilerini sağlayacak ERP algoritmasını sağlamak gereğinden kaynaklanan bir zorluğu vardır.

Ve de “İnşaat Yönetim içerikli ERP” çözümlerinin, şöyle bir gerçeği vardır;
Bu ERP ler, şantiye bazında çalışmak zorundadırlar. Merkez de konsolide olabilirler, kurumsal ERP ye gerekli verileri gönderebilirler. Bu gerekli ama farklı bir işlem dizesidir.

Mesleğimin 50.yılındayım Sektörü,  ilk “Teklif-Keşif-Hakediş” yazılımları ile tanıştıran firmalardan biri ve hatta bazı içeriklerde ülkemizdeki, ilk kişiyim.
Bu yazılım 1987 de başlamış, 1991 de piyasaya çıkmış, 2002 de ERP hüviyetine bürünmeye başlamıştı. Ve günümüzde de “İnşaat  Proje Yönetiminde” Devrim, sayılacak bir uygulamaya imza attığımızı sanıyorum.

Ama bu süreç içinde şu 2 konudan hep rahatsızlık duydum;


1* Firmalarımıza, ERP konusunu anlatmakta ve algılatmakta, genelde yetersiz kalıyorum. En büyük nedenlerinden biri, Türk İnşaat sektör çalışanlarının “Excel Sheet” alışkanlığı ve hakimiyetinden kurtulamamış olmalarıdır.

Sektör çalışanlarında ki, “Excel Sheet” alışkanlığı, onların yeni teknolojiye karşı olmalarını ve dirençlerini sağlamaktadır.
2* Özellikle firma yetkililerinde yadırgadığım ve alışamadığım durum “hep meşgul” durumudur.
Hep meşguldürler, dinlemeye ayıracakları 1-2 saatleri hiçbir zaman bulunmaz.
Dinlemek istemezler, yeniliklere ilgileri yoktur, çünkü bulundukları mevki veya pozisyon gereği, zaten bilinmesi gereken her şeyi bildiklerini, yapılması gerekenleri de zaten “en iyi” şekilde yaptıklarından emindirler.  

Bunlar da tabii ki “Firma Körlüğü” durumunu yaratmakta ve firmaya zarar olarak geri dönmektedir.

 

 deneme